Az okos otthonok jövője

A technológia fejlődése ma már a mindennapjainkban is nagy szerepet kap, egyre többen használnak olyan eszközöket, melyek akár 10 évvel ezelőtt is elképzelhetetlenek voltak. Az egyik újdonság, ami egyre jobban elterjed az emberek körében, az okos otthon készítése.

Az okos otthonok lényege, hogy otthonunk eszközei egy közös rendszerbe vannak kötve, automatizálva vannak, és akár egy okostelefon segítségével egy helyről irányíthatók. Manapság a fűtés, a szórakoztató elektronika, a világítás azok általában, amik az okos otthon rendszerét képezik. A jövőben azonban várhatóan még ennél is sokkal modernebb lesz egy okos otthon.

Az egyik ilyen újítás, ami már most is kezd elterjedni, az a hang vezérelt szolgáltatások, mint pl. az Amazon Alexája. Ezek most még csak eszközök, a jövőben azonban várhatóan otthonunk részét is képezhetik.

Szintén a hang alapú irányítás része lehet a zuhanyzó hanggal történő vezérlése, irányítása. Nem lesz szükség a csapok manuális használatára, hanem csak mondjuk, hogy milyen hőfokú vizet szeretnénk, és az a rendszer automatikusan beállítja majd nekünk.

További eszköz, amely egyre jobban elterjedhet majd az emberek között, az a 3D nyomtató. A 3D nyomtatók segítségével eszközök készíthetők, olyanok, amit ma legyártani szoktak. Idővel azonban ezeket saját magunk fogjuk készíteni otthonunkban.