Szélvédő bevonása vízlepergető bevonattal

Amikor autó tisztítást tervezünk, vagy egy autómosó szolgáltatásait böngésszük, akkor felfigyelhetünk egy olyan szélvédővel kapcsolatos szolgáltatásra, melyet úgy hirdetnek, hogy öntisztító tulajdonságot kölcsönöz a szélvédőnek, és automatikusan, saját magától pergeti le a vizet. Miről is van szó, és vajon tényleg igaz, hogy a kezelést követően lepereg a víz a szélvédőről?

Ez a technológia az ún. nanotechnológia, melynek a lényege, hogy egy olyan réteggel vonják be a megtisztított szélvédőt, amely védi azt, valamint egy olyan bevonatot képez, ami lepergeti a vizet, anélkül hogy ablaktörlőt kellene használni.

Szabad szemmel ugyan úgy tűnik, hogy a szélvédő felülete teljesen sima, mikroszkóppal megvizsgálva azonban látható, hogy ez messze sincs így, hanem repedések találhatók rajta. A nanotechnológiával ezeket a kis repedéseket lehet kiegyengetni, aminek köszönhetően valóban sima felülethez jutunk. Ez a sima felület pedig segít abban, hogy a szélvédőre kerülő vizet automatikusan lepergesse.

Lehetőség van a nanotechnológia alkalmazására autómosó szolgáltatások keretein belül, de saját magunk is felvihetjük a megvásárolt védőszert. Arra kell ügyelni azonban, hogy lehetőleg jó minőségű szert vásároljunk, ugyanis nagyon sok a hamisítvány, utánzat. A jó minőségű nanotechnológiás szerek hónapokon át tartó védelmet nyújtanak.