A szürkehályog, tünetei, kezelése

A szürkehályog olyan látásproblémát jelent, melynek során a szemlencse elhomályosodik, elszürkül, és ez az elszürkülés megakadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán, melynek köszönhetően rosszabbodik a páciens látása. A szürkehályog már a kezdeti korban problémákat okot, bár először minimálisan befolyásolja csak a látást. Amikor azonban a probléma teljesen kialakult, akkor teljes vakságot is jelenthet.

A szürkehályog tünetei

A szürkehályog tünetei kezdetben alig észrevehetők, azonban a következő problémákra kell odafigyelni, ugyanis ezek a szürkehályog kialakulását jelenthetik:

  • A látásélesség csökkenése: Ez a leggyakoribb panasz, de természetesen ez a tünet jelentheti csak azt is, hogy természetes módon romlik a páciens látása. Gyakran úgy lehet ezt észrevenni, hogy több fényre van szükség az éles látáshoz, vagy az apró betűk olvasása problémát jelent.
  • Homályos látás: A látásélesség csökkenése homályos látással is párosulhat.
  • Látásromlás nem ideális fényviszonyok mellett. Ez általában a szürkületkor, este jelentkező rosszabb látás jelenti.
  • Az erős fények, pl. napfény túlzottnak történő érzékelése.
  • Olvasás esetén rövid időn belül fellépő szemfáradtság, gyakori fejfájás.

A szürkehályog kezelése

Akármilyen korán is ismerik fel a szürkehályog betegséget, nem gyógyítható, kizárólag műtéti úton kezelhető. A szürkehályog műtét ma már szinte rutinműtétnek számít, a kezelés során eltávolítják az elszürkült szemlencsét, és műlencsét ültetnek be a helyére. Ezzel a megoldással teljesen megszüntethető a szürkehályog, valamint az egyes műlencsék a szemek fénytörési hibáit is javítani képesek, így könnyen lehet, hogy a szürkehályog műtétet követően egyáltalán nem lesz szükség szemüvegre sem.