Tippek a lézeres szemműtét utáni időszakra

A mai modern lézeres szemműtétek ma már minimális kockázatokkal járnak csak. Ennek ellenére néhány dologra figyelni kell, hogy elkerüljük a komplikációkat, felesleges problémákat. Ezeket a tippeket fogjuk bemutatni.

Lézerkezelés után kerüljük a szem dörzsölését. A szem dörzsölésének mellőzése egészséges szem esetén is javasolt, azonban a műtét után közvetlenül semmiképpen sem szabad erről elfeledkezni.

A gyakran fellépő szemszárazság az orvos által felírt vagy javasolt szemcsepp, műkönny segítségével könnyedén orvosolható, arra kell csak figyelni, hogy ne feledkezzünk meg a rendszeres csepegtetésről.

Nem szabad elfelejteni a (100%-os UV szűréssel rendelkező) napszemüveg viselését, ha kimegyünk a szabadba. Néhány embernek fedett területen, otthon is segít a napszemüveg hordása közvetlenül a műtét után, a napra azonban senkinek nem szabad nélküle kimennie.

Célszerű mellőzni a szem körüli sminkeket is, mivel ezek könnyen a szembe juthatnak, ami fokozottan rossz hatással lehet a szemre a lézerkezelés után.

Kerüljük a koszos környezetet, ha egy mód van rá, ne kerüljön por vagy más szennyeződés szemünkbe.

A kontakt sportokat is el kell hagyni néhány hétig a szemműtét után. Hogy pontosan meddig, azt mindenkinek egyénre szabottan a saját orvosa tudja megmondani, mivel ő látja az eredményeket, a szem állapotát a kontrollvizsgálatok során. Van, akinek a szeme gyorsabban gyógyul, van, akinek egy kicsit több időre van szüksége ahhoz, hogy mindent ugyanúgy tudjon csinálni, mint a kezelés előtt.