A statikai szakvélemény

A statikai szakvéleményA statikai szakvélemény feladata, hogy egy meglévő építmény, szerkezet (pl. lapozás, fal, födém, tetőszerkezet, repedések, süllyedések, acél tartószerkezetek, valamint épületek, egyéb építmények) állagát, állapotát felméri, az esetleges romlás okairól, a kivitelezési munka minőségéről jelentést készít.

Épületeknél általában akkor van erre szükség, ha az épület átalakítás előtt áll (tető csere, falak kiváltása, hozzáépítés, bontás, tetőtér beépítés stb.).

Azért van szükség a szakvéleményre, mert az épületek, lakások hosszútávon veszíthetnek tartószerkezeti teherbírásukból, valamint a modern építési lehetőségek már nagyobb súllyal járhatnak, mint azok, amelyeket az építéskor használtak. Ilyenkor szükség lehet arra, hogy meg kell erősíteni a szerkezetet, hogy elbírják az új terheket (pl. tetőnél). Ha ráépítésre kerül sor, akkor természetesen mindenképpen változik a teher, amit el kell tudni bírni a meglévő, vagy a megerősített szerkezetnek.

Nem csak építéskor, hanem vásárlás előtt is érdemes statikai szakvéleményt készíttetni, mivel ilyenkor kiderülhetnek az esetleges problémák, melyek később, a vásárlás után plusz költségeket, kiadásokat vonhatnak maguk után. Nem csak ezeket lehet előre leellenőrizni, hanem azt is, hogy a megvásárolt ingatlanon el tudjuk-e végezni azokat az átalakításokat, melyeket szeretnénk. Hiába vásárolunk meg egy házat, hogy beépítjük majd a tetőteret, ha az adott ház nem alkalmas erre. Amiket ilyenkor megvizsgálnak: alapozás, tartószerkezetek, tetőszerkezet, vízelvezetési megoldások.