A műszaki ellenőrzés az építőiparban

Bármilyen építőipari tevékenységről is van szó, ha a jogszabályoknak megfelelően akarunk a kivitelezés során eljárni, akkor szükség lesz műszaki ellenőrzésre. Ez lehet teljes építési, de akár pl. villamos műszaki ellenőrzés is. A feladat minden esetben ugyanaz, ellenőrizni, hogy minden a jogszabályoknak, előírásoknak megfelelően készül-e el.

Műszaki ellenőrzést minden olyan esetben kötelező végeztetni, amikor az építőipari kivitelezési tevékenységet több fővállalkozó kivitelező végzi, az építési beruházás a Kbt. hatálya alá tartozik, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű építkezésről van szó, vagy az építőipari kivitelezési tevékenység műemlékvédelem alatt álló építményt érint.

A műszaki ellenőrzés során legfőképp az építőipari kivitelezést ellenőrzik több szempontból is. Fontos, hogy a munkálatok szakszerűen legyenek elvégezve, az engedélyek és a tervek követése, betartása, a biztonságos használat követelményeinek megfelelő kivitelezés, az építési napló vezetésének ellenőrzése, adott esetben a talált építési hibák megjelenítése az építési naplóban, a munkálatok mennyiségi és minőségi ellenőrzése, a beépített anyagok minőségi ellenőrzése stb.

Jól látható tehát, hogy a műszaki ellenőrzés során gyakorlatilag a kivitelezést, a kivitelezőt ellenőrzik. Gyakori hiba, hogy sokan csak a plusz költségeket látják, amivel az ellenőrzés jár, de elengedhetetlen a független ellenőrzés ahhoz, hogy minden az előírásoknak megfelelő legyen.