Segítség lisztek közötti vásárláshoz

Az emberi táplálkozáshoz elengedhetetlen a gabonafélék fogyasztása. Fogyasztásuk előnyös, mivel szemtermésük energiában gazdag, jól tárolható, viszonylag egyszerűen feldolgozható és sokféleképpen felhasználható. A gabonafélék őrlése során lisztet, darát és korpát állítanak elő.

A liszteket csoportosíthatjuk a gabona fajtája és szemcserméret alapján is. A gabona fajtája alapján megkülönböztetünk búza, rozs, rizs, kukorica és speciális lisztet.

Ezek közül a leggyakoribb a búzaliszt. Az a búzaliszt, amely szinte teljesen csak a magbelsőből áll, minőség szempontjából fontos anyagokat veszít el, így törekedni kell a teljes kiőrlésű lisztek fogyasztására. A búzaliszt lehet még finomliszt, fogós liszt, rétesliszt és kenyérliszt is.

A búza után a rozs a második legfontosabb gabonaféle, leginkább kenyérsütéshez használják.

A harmadik legnépszerűbb liszt fajta a kukoricaliszt. Jellemzője, hogy gluténmentes (sokan allergiásak a gluténra), kiváló mártások sűrítéséhez, galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek dúsításához. Kenyérhez is hozzáadható kis mennyiségben.

A rizsliszt barna és fehér rizsből is készülhet, sütéshez rendszerint más lisztekkel keverik. A rizsliszt előnye, hogy sütés során nincs szükség tojásra, így a rizslisztből készült süteményeket tojásallergiában szenvedők vagy magas koleszterinszinttel rendelkezők is fogyaszthatják.

A speciális lisztek közé tartozik a tönkölybúzaliszt, a hajdinaliszt, a mákliszt és a speciálisan egy adott étel elkészítéséhez szükséges lisztkeverékek.