Szállítmányozás vagy fuvarozás?

Amikor logisztikai szolgáltatásra van szükségünk, akkor felmerül a kérdés, hogy a szállítmányozás vagy a fuvarozás a szolgáltatás, amit igénybe akarunk venni. A két tevékenység ugyan szorosan kapcsolódik egymáshoz, de a logisztika két külön folyamatáról van szó. Lássuk, mi a különbség köztük.

A szállítmányozás

A szállítmányozás az áru szállításának megszervezését jelenti, az áru tényleges szállítása, árumozgatás nem történik a szállítmányozás során. Ide tartozik a fuvar szervezése, az árumozgatáshoz szükséges feltételek biztosítása, és a megbízó érdekeinek képviselése.

A szállítmányozó hagyományosan az áruk helyváltoztatásának a megszervezésével, tehát a fuvarozási és egyéb szerződések megkötésével foglalkozik. Ha egy vállalkozás nem akarja a saját árumozgatását megszervezni, akkor a szállítmányozó elvégzi helyette ezt a folyamatot.

A szállítmányozó előnye, hogy ismeri az egyéb szolgáltatókat: vámkezelőket, biztosítókat, csomagolási, raktározási stb. vállalkozókat is.

A fuvarozás

A fuvarozás a szállítmányozás fizikai részét, az árumozgatást jelenti, melynek során a termékeket egy megbízott fuvarozó vállalat a saját vagy bérelt járműveivel a feladótól eljuttatja a célállomásig. A szállítmányozásnak köszönhetően a fuvarozó már nem csak egy elkülönül, egyéni vállalkozó, hanem a logisztika egy alrendszere, így törekednie kell arra, hogy tökéletesen beilleszkedjen a rendszer egészébe, különben könnyen le tudják cserélni és a helyére másik fuvarozót keresnek.