Fiume látnivalói

Fiume városa (ma Rijeka) számos látnivalóval, nevezetességgel rendelkezik, köszönhetően színes, eseménydús történelmének. A magyar szempontból a történelem során kiemelt jelentőségű város népszerűsítésével foglalkozik a Fiume Barátai Egyesület. Fiume látnivalóit fogjuk bejegyzésünkben bemutatni.

Trsat vár

A város leghíresebb látnivalója, várat először 1288-ban említik. A várat jobbról a Rječina szurdok meredek falai határolják. Már az ókorban is fontos megfigyelőpont volt ez a dombtető. A római időkben őrhely volt. Az I. és a II. világháborúban is katonai bázis volt. Ez a horvát tengerpart egyik legrégebbi vára, ma kávézó és ajándékbolt működik benne.

A Korzó

A Korzó Rijeka főutcája, s egyben a rijekaiak kedvelt találkozóhelye. A XIX. század elejétől a Korzó, a társadalmi és az elit élet központja. Az utca mentén a barokk házak építészeti jellegzetességeit figyelhetjük meg. Remek kiindulópont továbbá Rijeka óvárosának felfedezéséhez, jó ötlet itt kezdeni rijekai sétánkat. A Korzó fő látnivalója a közepén lévő városi torony, vagy óratorony, mely a 15. században épült, és 1873-ban készült órával rendelkezik.

Szt. Vitus székesegyház

Rijeka székesegyházának építése 1638-ban kezdődött, és teljesen 1737-re fejeződött be. Helyén már a 12. században egy templom állt. Külsejével ellentétben belseje sokkal esztétikusabb, díszesebb.

Piac

Az autentikus, pezsgő piacon friss halat, húst, zöldséget és gyümölcsöt vásárolhatunk. Érdemes ellátogatni ide ha Rijekában járunk, mert egy tengerparttal nem rendelkező országban élő embernek különös látnivaló a sok tengeri hal.