Milyen klímák közül lehet választani?

A nyári nagy melegek elviselésére a legjobb megoldást általában egy klíma beszerelése szokta jelenteni. Manapság azonban már több különböző típusú klíma közül lehet kiválasztani azt a berendezést, ami igényeinknek legjobban megfelel. Lássuk, milyen klímák közül választhatunk.

A legegyszerűbb eszköz a mobil klíma. Előnye, hogy nincs szükség beépítésre, szabadon elhelyezhető éppen abban a helyiségben, amelyiket hűteni szeretnénk. Hátránya, hogy hangosabb, mint a fix megoldások, és működtetése is többe kerül. Emellett nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a mobil klímák teljesítménye is alacsonyabb, mint a beépített eszközöké.

A következő szintet az on-off klímák jelentik. Ezek már fixen, szakember által beépített eszközök. Előnyük, hogy olcsóbbak, mint a következő bekezdésben bemutatásra kerülő inverteres klímák. Hátrányuk, hogy amikor hűtenek, akkor maximális teljesítménnyel működnek addig, amíg el nem éri a hőmérséklet a kívánt hőfokot. Ennek köszönhetően a fogyasztásuk jóval magasabb, mint az inverteres klímáké, és működés közben jóval hangosabbak is.

A harmadik, legmodernebb csoport az inverteres klíma. Ugyan ez a legdrágább is a három közül, de működése során a különbséget ki lehet gazdálkodni viszonylag rövid idő alatt. Ez az alacsonyabb üzemelési költség annak köszönhető, hogy az inverteres klímák működésük során kisebb fokozaton működnek csak, a beállított hőmérsékletet folyamatosan tartják, nem ki/be kapcsolnak, mint az on-off klímák.