Az újrahasznosítás előnyei

A környezetvédelem egyre több ember számára számít fontosnak a világon, ugyanis egyre többen ismerik fel azokat az előnyöket, amivel az újrahasznosítás, újrafeldolgozás jár. Elsősorban a papír, textilipari termékek és a műanyagok esetén figyelnek oda legtöbben a szelektív hulladékgyűjtésre, de egyre jobban elterjed az üvegek gyűjtése, újrahasznosítása is.

Az újrafeldolgozás egyik legnagyobb előnye, hogy segít a környezetet megvédeni. Mivel nem kell az új anyagokat kitermelni, így a kitermeléssel járó környezetszennyezés is jelentősen csökkenni fog. Ennek hatására a vizek és a levegő is tisztább, egészségesebb lesz.

Az újrahasznosítás kevesebb energia elhasználásával is jár, ugyanis jelentősen kevesebb erőforrást igényel a már meglévő anyagok újra felhasználása, átalakítása, mint a kitermelés és a gyártás. Emiatt nem csak az előállítási költségek csökkennek, hanem a szükséges energia is, ami szintén hatással van a környezet védelmére.

Az újrahasznosítás növelésével csökkenteni lehet az „előállított” szemét mennyiségét is. Mivel a keletkezett hulladékot valahol tárolni kell, így minél több mindent hasznosítunk újra, annál később fognak megtelni a szemét lerakódására szánt helyek. Emellett a hulladék is szennyezi a környezetet.

Az újrahasznosítás az átlagemberek számára is érezhető előnyt jelent, ugyanis segítségével csökkenteni lehet a kiadásokat is. Gyakran többet kell fizetni a szemét elszállításáért azoknak, akik több hulladékot termelnek, plusz minél több minden készül újrahasznosított anyagból, annál olcsóbbak lesznek ezek a termékek, annál kevesebbet kell költeni rájuk.