Mivel foglalkozik a dietetikus?

A dietetikus a dietetika, azaz táplálkozástudomány szakembere, feladata, hogy személyes táplálkozási ajánlást és tervet készít azoknak az embereknek, akik saját, tudatos döntésük, vagy valamilyen kialakult betegség, érzékenység miatt változtatni szeretnének étrendjükön.

Hazánkban a dietetikus diploma elismerten a legmagasabb fokú képzettséget és kompetenciát jelenti a táplálkozástudomány különböző (táplálkozási prevenció, klinikai dietetika, élelmezés menedzselése) területein, mivel ez az egy táplálkozással kapcsolatos tevékenység van, amihez szükség van tanulmányok elvégzéséhez.

A dietetikus segíteni tud:

  • az életmód változtatásban, az egészség megtartásában, valamint a betegségek megelőzésében, hogy ne lépjenek fel problémák a helytelen táplálkozás miatt
  • ha már fellépett a betegség, akkor ahhoz étrendi tanácsadást nyújt
  • olyan betegségeknél, amelyekben a diéta elengedhetetlen feltétele a gyógyulásnak, valamint anyagcsere betegségekben (cukorbetegség)
  • fogyókúra, hízókúra
  • allergiás betegségek (liszt-, tej-, tojásmentes étrendek), emésztőszervi betegségek (gyomor-bélrendszer) esetén
  • sportolók speciális étrendjének összeállításában
  • ha laborvizsgálatai során a normálistól eltérőek az értékek, különös tekintettel a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a metabolikus szindróma jellemzőire

A dietetikus minden esetben a megkeresés után egy alapos felmérést végez, mely kiterjed a páciens laboreredményeinek és orvosi leleteinek tanulmányozására, testi állapotának felderítésére, valamint eddigi táplálkozási szokásainak megismerésére. Ezek függvényében pedig kialakítja az adott páciensre vonatkozó, egyedi étrendet.