Mire figyeljünk lézeres látásjavítás után?

A lézeres szemműtét egyik legnagyobb előnye, hogy segítségével elhagyhatjuk a kellemetlenségeket, amivel a kontaktlencse, szemüveg viselése jár. A lézeres látásjavítás utáni rövid időszakban (függően a kezeléstől) van néhány tudnivaló, amire figyelnünk kell.

Amire mindenképpen figyeljünk oda, hogy jelenjünk meg a szükséges kontroll vizsgálatokon, mivel ezek során ellenőrzik, hogy minden rendben van-e a felépüléssel kapcsolatban.

A kezelés után kerülni kell a gőzfürdőt, szaunát, strandot, szoláriumot. A klóros vagy baktériumos víz könnyen gyulladást okozhat, valamint a szolárium által kibocsátott UV-sugárzások károsak a szemre.

Az UV-sugarakat nem csak a szaunában, hanem a természetben is kerülni kell. Erre a legjobb megoldás a 100%-os UV-szűréssel rendelkező napszemüveg, amit nem csak napos időben, hanem mindig viselni kell, amikor a szabadban tartózkodunk.

Kerülni kell a szem dörzsölését, nyomását. Ez egészséges szemek esetén is fontos, azonban a gyógyuló szemek számára különös jelentőséggel bír, hogy ne érje fizikai hatás a szemeket. Általános lézerkezeléseknél is oda kell erre figyelni, azonban szürkehályog műtét esetén egyenesen tilos dörzsölni, nyomkodni a szemet.

Mivel nem csak a konkrét fizikai hatások irritálják a gyógyuló szemeket, hanem minden egyéb hatás is, ezért a poros, koszos helyiségeket is kerülni kell, valamint a cigifüstöt is. Ebbe beletartozik a dohányzás, és a mások által kifújt füst is.

A smink is irritálhatja a szemeket, így néhány hétig arról is le kell mondani..