Tudnivalók a klíma vásárlásról

A klíma vásárlása és beszereltetése már nem olyan egyszerű, mint régebben. 2015 óta kizárólag olyan szakemberek, vállalkozások vásárolhatnak, telepíthetnek, javíthatnak klímát, akik rendelkeznek a Nemzeti Klímavédelmi Hatóságnál regisztrációval. Ha magánszemély szeretne klímát beszerezni, akkor arra csak úgy van lehetősége, hogy egy igazolást kell bemutatnia arról, hogy regisztrált szerelő fogja azt telepíteni.

Nem csak a jogi háttér jár kérdésekkel, hanem magának a berendezésnek a kiválasztása, megvásárlása is.

A klímavásárlás előtt mindenképpen célszerű szakember segítségét kérni a feladatok felmérésére. Ha erre nem figyelünk, akkor könnyen nem megfelelő klímát vásárolhatunk, mivel a klíma berendezést a helyiség, lakás adottságainak megfelelően kell megválasztani. Ha erre nem figyelünk oda, akkor vásárolhatunk túl kicsi/nagy teljesítményű berendezést, olyat, amit nem tudnak elhelyezni otthonunkban különböző adottságok (bútorok, nyílászárók stb.) miatt.

A klíma típusát tekintve a legnagyobb kérdés mindig az, hogy mobil vagy split klímát szereltessünk be.

A mobil klímák előnye, hogy nincs szükség nagy munkálatokra, csövezésre a telepítéshez, valamint helye könnyedén változtatható, átszerelhető, mozgatható. Hátránya, hogy kisebb teljesítményre képes, hangosabb működés közben, mint a split klíma. Gyakran olyan helyeken alkalmazzák, ahol valami miatt a split klíma külső egysége nem használható.

A split klímák egy beltéri és a kültéri egységgel rendelkeznek, teljesen beépítettek, viszont halkabban, kevesebb fogyasztással működnek, mint a mobil klímák.