Mire jók a táplálékkiegészítők?

Ideális esetben az emberek úgy táplálkoznak, hogy minden szükséges tápanyag megtalálható az étrendjükben. Gyakorlatban ezt kivitelezni azonban nem olyan egyszerű, elsősorban a költségek és az elérhető élelmiszerek, ételek miatt. Ilyenkor jönnek képbe a táplálékkiegészítők, melyek segítenek a kiegyensúlyozott táplálkozás megteremtésében.

Fontos megjegyezni, hogy az étrend-kiegészítő egy szabályozott fogalom, tehát nem lehet csak úgy bármit ilyen címen kinevezni és árusítani, hanem a forgalmazás megkezdése előtt be kell jelenteni az OGYÉI-hez termék címkével és adatlappal együtt. A weboldalukon pedig mindenki ellenőrizni tudja az engedélyezett étrend-kiegészítőket, így akár vásárlás előtt is meg lehet tudni, hogy megfelelő terméket néztünk-e ki magunknak.

Az étrend-kiegészítők közül a legnépszerűbbek talán a vitaminok. Azzal mindenki tisztában van, hogy az emberi szervezetnek rengeteg különböző vitaminra van szüksége. Ezt mindet azonban csak kiegyensúlyozott, de viszonylag drága étrenddel lehet bevinni. A multivitaminok és egyéb vitamin készítmények viszont tartalmazzák a szükséges vitaminokat.

Gyakran előfordul, hogy úgy gondolják emberek, hogy minél több ilyen táplálékkiegészítőt esznek, annál jobb. Ez azonban nincs így, ügyelni kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztásukat. Pl. a különböző vitaminoknál általában a dobozon fel van tüntetve, hogy milyen rendszerességgel, mennyit ajánlott belőle szedni. Ezeket az ajánlásokat érdemes követni.