Mi a különbség a népszerű evezős vízi sportok között?

A tavaszi, nyári időszak nem csak a nyaralások ideje, hanem a vízi sportoké is. Sokan kedvelik a különböző evezős sportokat, nézzük meg, hogy a mi a különbség a legnépszerűbbek között.

A legnépszerűbb evezős sportok még mindig a kajak és a kenu. Hasonló a két sport, de van egy nagy különbség köztük, mégpedig maga az evezés. A kajakozáshoz használt evezőn mindkét oldalon lapát van, ugyanis felváltva kell a két oldalon evezni a sportoláskor. Az ehhez használt kajak is úgy van kialakítva, hogy bele lehessen ülni, és kényelmesen lehessen benne sportolni, ülni. A kenuzás ezzel szemben olyan evezőt igényel, amelynek csak az egyik végén van lapát, ugyanis a kenuzás nem ülve, hanem féltérden történik. Kenuzáskor javarészt az egyik oldalon evezünk, a másikon akkor, ha irányítás miatt szükség van rá.

A két mindenki által ismert evezős sport mellett van egy harmadik is, amely egyre népszerűbb, mégpedig a SUP. A az evezőt tekintve nagyon hasonló a kenuhoz, ugyanis általában az egyik oldalon van lapát rajta. A különbség az előző két sporttal szemben viszont, hogy a SUP-ozás állva történik, ráadásul nem hajóban, hanem egy deszkán állva. Technikai sportról van szó, de mégsem kell hozzá olyan nagy tapasztalat, aki egy kicsit is otthon érzi magát a vízen, az nagyon gyorsan belejön majd. Fizikailag nem olyan nehéz a sportág, de azért mozgásnak, edzésnek is kiválóan megfelel.