Érdemes a gyerekeknek varrást tanítani

Ha egy kicsit elkezdünk keresgélni, akkor rengeteg olyan tevékenységet, hobbit találunk, melyeknél azt ajánlják, hogy érdemes gyerekeknek tanítani őket. Ebben a bejegyzésben is egy ilyen tevékenységről lesz szó, mégpedig a varrásról.

A varrásról sokan úgy gondolják, hogy női hobbiról vagy munkáról van szó, és felnőtt korban érdemes vele megismerkedni. Ez azonban nincs így, gyerekkorban is számos előnye van. Persze meg kell találni azt a kort, amikor a gyerekek már biztonságosan tudnak tűt használni, így nagyon fiatal korban nem ajánlott.

Ha viszont már kicsit idősebb a gyerek, akkor a varrás ismerete rengeteg előnnyel fog szolgálni számára. Az egyik ilyen előny a kéz-szem koordináció fejlesztése. A varrás folyamatos figyelést, koncentrációt igényel, és nem elég csak odafigyelni, el is kell tudni végezni a kigondolt folyamatot. Kezdetben nehéz lehet ezt kivitelezni, de a rendszeres gyakorlással könnyen megy a fejlődés.

A varrás segít a kreativitás fejlesztésében is. Nem csak maga varrás, hanem a tervezés, előkészítés is a tevékenységhez tartozik, melyeket végig kell gondolni, ki kell találni. Ide tartozik a türelem fejlesztése is. Gyerekkorban sokak számára problémát szokott jelenteni a figyelem fenntartása és a hosszú koncentráció, ezeket is fejleszteni lehet a varrás segítségével.

Nem utolsósorban hasznos tudáshoz is jutnak a gyerekek, amit aztán később saját ruhák készítésére vagy javítására is hasznosítani tudnak.